DÖVME ACIR MI, ACITIR MI? DÖVME YAPTIRIRKEN CANIM YANAR MI? NE KADAR ACIR? DÖVME ÇOK ACIYOR MU?

Dövme yaptırmaya ilk kez başlayacak insanların en çok merak ettikleri soru -Dövme Acıtır mı? sorusu olsa gerek. Elbette çok da haklı bir soru. Bu soruya verilebilecek net bir yanıt yok ancak şu şekilde tanımlayabiliriz; İnsların deri farklılıkları yapılan bölgenin hassasiyet derecesi ile kişinin hehangi bir alerjik, kronik hastalığı ile cillt haslatağının olması, ülkeler arası deri renklerinin farklılıkları, beslenme şekilleri, yapılan mevsim gibi pek çok faktör acı seviyesini değiştirir. Özellikle bazı bölgeler daha fazla acır mesela avuç içi ve yüz bölgesi en çok acıyan bölgelerdir. Kafanın saçlı bölgesi ile ense bölgesi çok acımamasına rağmen makinanın sesini fazlasıyla algılayan baş bölgesi insan algısında bir halüsinasyon yaratarak daha çok acıyormuş hissi verir. Bazı dövme teknikleri ve dövmenin büyüklüğü de acı algısında farklılık yaratır. Tüm bu faktörlere ek olarak dövmeyi yapan kişinin ustalığı ve kullandığı malzemelerin kalitesi de çok önemlidir. Tüm bu etkenlere rağmen söylenebilecek çok net bir yanıt varsa o da katlanılamayacak bir acı olmadığı şeklindedir. Unutmamalı ki insan psikolojisi de acı algısını değiştiren büyük etkenlerin başında yer alır. Dövme yaptırmaya çok istekli ve hevesli birinin acıya vereceği yanıt ile çok büyük bir korku algısı ile önyargılı olan kişilerin vereceği yanıtlar değişmektedir.

DÖVMENİN ACISINI AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Dövmenin acısını azaltmak için dövme sanatçısının öncelikle ilk kez dövme yaptıracak kişi ile konuşması, bilgi vermesi, küçük bir nokta ile acı algısını birliklte analiz etmeleri, sakin ve soğukkanlı tavrı ile karşısındakini rahatlatması çok işe yarar. Acı eşiği çok düşük kişiler için ise bölgeye öncesinde uyuşturucusu etkisi olan medical kremler doktor onayı ile uygulanabilir.

DÖVME YATIRMAK VÜCUDUMA YA DA DERİME BİR ZARAR VERİR Mİ?
Geçmiş yıllarda kullanılan boyaların alkol bazlı olması bazı ciltlere zarar vererek alerjik reaksiyonlara yol açmıştır. Günümüzde kullanılan boyalar ise su bazlı ve cilde asla zarar vermeyen boyalardır. Dövme yatırmanın cilde ya da vücuda zarar verdiği ile ilgili bir bulguya uzun süredir rastlamadık ancak dövmenin bakımının iyi yapılması ve dövme yapılırken hijyen kurallarına uymak çok büyük önem taşır. Genellikle kişiler dövme yapan sanatçının uyarılarına uymayarak dövme yapıldıktan sonra gereken önemi göstermediklerinde yaranın iyileşmese süresi etkilenmekte hatta mikrop kaparak bazı sorunlara yol açabilmektedir.
DÖVMENİN BAKIMI NASIL YAPILIR?
Dövmenin bakımını dövme sanatçınız size dövme bittiğinde uygulamalı olarak gösterecek ve detaylı olarak anlatacaktır. Önemli olan ilk birkaç gün boyunca bölgenin suyla temas etmemesi ve sonrasında temizliğinin ve kremleme aşamalarının düzenli olarak uygulanmasıdır. Yapılan tüm işlemler öncesinde antibakteri özelliği yüksek sabunlarla önve eller iyice yıkanmalı, daha sonrasında bölge yine antibakteri özelliği yüksek sabunlarla yıkanıp kağıt havlu ile kurulanarak önerilen iyileştirici kremler ile nemlendirilmeli ve mikrop kapma riski yüksek olan ortamlara girmekten, elle temestan kaçınılmalıdır. Tüm bu kurallara dikkat edildiği taktirde dövme kısa sürede iyileşecektir.
DÖVME YAPTIRDIKTAN SONRA HİJYEN VE BAKIMI DIŞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR NELERDİR?
Dövme yapıldıktan sonra en az 15 gün denize ve havuza girmek kesinlikle önerilmez. Ayrıca güneş ışığı ile de doğrudan temas dövmenin rengini soldururken aşırı terleme ile istenmeyen alerjik sonuçlara da sebep olabilir. dövme yapıldıktan bir kaç gün sonra ille de güneşe çıkılacaksa da bölge 50 faktör gibi yüksek bir güneş koruyucu krem ile mutlaka kapatılarak korunmalıdır.
DÖVME YATIRMADAN ÖNCE NELER DİKKAT EDİLMELİDİR?
Dövme yaptırmadan önce dikkat edilecek en önemli husus bizce bu sürece psikolojik olarak gerçekten hazır olmaktır. Kişiler bir hevesle dövme yaptırıp sonrasında dövmeden memnun kalmayabilirler. Bu nedenle dövme deseninin, büyüklüğünün, renkli ya da siyah beyaz gibi ayrıntıların, dövmenin nereye yaptırılacağına kadar olan sürecin net olarak önceden belirlenmesi çok büyük fayda sağlar. Bu aşamaları tek başınıza atlatmak istemiyorsanız dövme sanatçınızdan randevu olarak bu süreci birlikte de planlayabilirsiniz. İkinci ve çok önemli olan bir detay ise dövme yaptırılacak kişi ve yerin çok iyi seçilmesidir. Dövme aşırı hijyen bir ortamda, kişiye özel yapılan bir uygulama olmak zorundadır. Ayrıca dövmeyi yapacak olan kişilerin eğitim seviyeleri, mümkünse güzel sanatlar fakültelerinden mezun olan resim , ışık, gölge, proporsiyon, desen bilgisi, motif, süsleme sanatları, tasarım bilgilerine sahip kişiler tarafından uygulanmalıdır. Çünkü dövme deseninin tek farkı kağıda ya da tuvale değil insan vücuduna yapılıyor olmasıdır. Diğer tüm ögeler sanat eğitimiyle ilgilidir. Dövmeyi yapan kişilerin profesyonel sanatçı olması çok büyük fayda sağlar.
DÖVME SİLİNEBİLİR Mİ?
Evet dövme silinebilir. Bunun tek yöntemi ise dermatoloji merkezlerinde lazer uygulaması yaptırmaktır. Bir kaç seans süren bu uygulama sonunda deriye zarar vermeden kolaylıkla ve tamamen dövme silinebilir.
DÖME YAPTIRMADAN ÖNCE NASIL BİR HAZIRLIK YAPMALIYIM?
Dövme yaptırmadan önce dövmenin yapılacağı bölgenin mikrop kapmaması için kişinin kişisel temizliğini önceden yapması yerinde olacaktır. Dövme yapılacak olan bölgede kıl olmaması gerekir kıl dövme yapımında iğne uçlarını tıkağıdı için bir engeldir. Bu bölge dilerse öncesinde kişi tarafından ya da dövme tasarımcınız yardımıyla traşlanarak temizlenecektir. bölgenin bir kaç gün öncesinde epilasyon, ağda gibi işlemlerin yapılmamamış olması gereklidir. Dövme yaptırılacak bölgeye herhangi bir losyon, krem uygulamak da doğru değildir.
KİMLERE DÖVME YAPILAMAZ?
Kanser riski taşıyan hastalara, şeker hastalarına, anemi ve lösemi gibi kanla ilgili hastalığı olanlara, emziren ve yeni doğum yapmış kadınlara, 18 yaşından küçüklere dövme yapmak sakıncalı olabilir. Böyle bir durumda doktor raporu olmaksızın dövme yaptırmak son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
DÖVME YAPTIRDIKTAN SONRA NE KADAR SÜRE BANYO YAPILMAZ?
Dövme yapılan yerin bakımı yapıldıktan sonra dövme sanatçınız tarafından ince bir strech film vb madde ile kapatılacaktır. Su sızmayacağından emin olduğunuz taktirde banyo yapmanızda bir sakınca olmaz. Kapatılamayacak kadar büyük bir bölgeye dövme yapılmış ise ( sırt yüzeyi göğüs gibi) en az iki gün hiç su değmemesi gerekecektir.
DÖVME YAPTIRDIKTAN SONRA GÜNEŞE ÇIKILABİLİR Mİ?
Hayır çıkılmaz. En az 19-16 gün dövmenin güneşten korunması gerekir zira dövme zarar görecektir. Çok iyi bir güneş kremi ile dövmeyi korumak gereklidir.
DÖVME YAPTIRDIKTAN SONRA DENİZE VE HAVUZA GİRİLİR Mİ?
Hayır girilemez. Mikrop kapka riski yüksek olan bölgenin en az 10-15 gün deniz ve havuzdan korunması gereklidir.
DÖVME YAPILAN YER MİKROP KAPARSA YA DA ALERJİ OLURSA NE YAPILMALI?
Hemen bir dermotoloji uzmanına gösterilerek tedavi edilmelidir. Kişi kesinlikle kendi kendine geçmesini beklememeli ve kendisi tedavi edici ürünler kullanmamalıdır.
DÖVME SOLAR MI?
Dövme zamanla deri yaşlandığı ve pigmentler hareket ettiği için ayrıca güneş faktörü de göz önünde tutulur ise bir miktar renginden değer kaybedebilir. Hatta şeklinde de uzun süre sonra bozulmalar olabilir.
BOZULAN DÖVMENİN ÜZERİNDEN GEÇİLEBİLİR Mİ?
Ever dövme sanatçınızın sizin için uygun gördüğü zaman süresinde üzerinden geçilebilir.
DÖVME DERİNİN HANGİ TABAKASINA YAPILIR?
Dövme derinin dermis adı verilen orta tabakasına yapılır. Dermisin içinde bulunan antikorlar boyanın çevresini sararak boyayı tabakaya hapsederler. Dövme boyasını vücut yabancı madde olarak algılar ve dışarı atmak ister ancak boya partikülleri çok büyük olduğu için beyaz kan hücreleri dışarı atmakta yetersiz kalır.

Sanatçılarımızdan detaylı bilgiler alabilirsiniz

Aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz.